onsdag, april 14, 2010

Fat ass

Jag brukar ofta få frågan av icke-cyklister om jag inte får ont av att sitta på en hård sadel i många timmar. Jo...


Jag har länge haft problem med att hitta en bra sadel. Detta tills ifjol då jag snubblade över Specializeds rövbreddsmätare (gelkudde som lämnar avtryck ifrån sittben...). Den visade ju att jag borde ha en bredare sadel än jag tidigare använt, sagt och gjort jag köpte en Toupe 143 mm. Det var fantastiskt. En sådan fin känsla att inte behöva vara orolig för att gå på muggen och göra ettan med känslan av att trycka ut glassplitter... Tyvärr så överlevde inte min Toupe en vinter på Monarken utan att bli sönderklämd så jag har nu varit utan bredsadel. Under denna tid har jag provat en mängd sadlar, WTB Silverado, Fizik Arione, Selle Italia SLR mm. Det funkar inte. WTBn är tillräckligt bred men klämmer då på någon nerv som gör att jag får stanna och stretcha varannan mil, den smärtan som uppstår om jag inte gör det är helt fantastisk, det känns som om några håller i varsitt ben och sen sliter av mig på mitten. Mycket trivsamt. SLRen är så smal och har en utormning som gör att jag lika gärna skulle kunna skippa sadel och bara nyttja stolpen, tryckpunktens area är ändå den samma. Arionen är den av de smala som fungerar bäst, därför bytte jag nyligen bort den mot en Antares som är bred, den hoppas jag verkligen på.

Men för säkerhets skull har jag även fyndat på begmarknaden en sån här:Jag skulle vilja prova en sån här:


Den sista ska tydligen ge bäst blodgenomströmning i underlivet av alla sadlar. En inte helt oviktig egenskap, kanske även viktigare än vikten?

12 kommentarer:

Tom sa...

Som tvåbarnsförälder behöver jag inte tänka på sånt längre.

Öijer sa...

Nu börjar du bli gammal. Viktigare än vikten...

Henrik sa...

Det gäller att vara lite provokativ...

Robert sa...

Efter 41 år på olika sadlar, och då menar jag verkligen olika så kan jag konstarera att det fan i mig fungerar fortfarande. Fast jag håller med dig Henrik, det är svårt att hitta rätt i denna djungel, nu mer kör jag med San Marco på alla scyklar, fungerar bra för mig och frugan.

Henrik sa...

Vi stackars cyklister får lära oss den hårda vägen...

Anonym sa...

Hellre några gram tyngre än att tappa känseln i juvelerna flera dagar. Provade SLR'en förra sommaren, aldrig mer över 60 minuter på den.

Nu tror jag att jag hittat rätt, för både jag och juvelerna är rätt glada och nöjda efter ett par timmar på SLR XC Gel flow.

Lycka till i sadeldjungeln.

samuel sa...

Jag är tvåbarnspappa så jag kommer att köra en SLR C64 i år...

Svanebo sa...

Samuel: Ska du verkligen köra med en sån tung sadel? Själv kör jag på en CX Zero ;)

Jag har f.ö. sagt åt Henrik att sluta äta så slipper han ha stoppning på sadlarna men han är lika tjurig som en gammal hund...

samuel sa...

Ja det blir en tungsadel, måste ju bjussa på några gram så inte cykeln blir för lätt...

Nicklas @ Träningslära sa...

Oj häftigt med sadlar specialutformade för det ändamålet! Det kände jag inte till.

Men riskerna med cykling för både manliga genitalier och gastrointestinala problem är ju välkänt så det känns ju rimligt att man anpassar sadlarna därefter.

Överhuvudtaget en trevlig blogg som jag hittade via ditt inlägg på Kostdoktorn. Ta gärna en titt på vår om du är tränings- och kostintresserad.

/Nicklas

Henrik sa...

Yes Nicklas, jag följer redan er...

Anonym sa...

Har du provat Nishiki Anatomic?